nederland

Zorgen over onnodige sterfgevallen in ziekenhuizen

Door Jeroen Langelaar - 24 januari 2013

Om het aantal onnodige sterfgevallen terug te dringen, gaat de Onderzoeksraad voor de Veiligheid zich de komende jaren richten op de veiligheid van patiënten in ziekenhuizen,

Dat schrijft de voorzitter van de Onderzoeksraad Tjibbe Joustra in het jubileumboek Veiligheid in perspectief, meldt de Volkskrant.

Vermijdbare fouten

Jaarlijks overlijden zo’n tweeduizend Nederlanders in ziekenhuizen als gevolg van ‘vermijdbare fouten’. Circa 38.000 patiënten lopen onnodige medische schade op. De raad vindt dat onacceptabel. In ziekenhuizen ‘dreigt veiligheid in de marge te belanden’, aldus Joustra.

De Raad vindt dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg haar rol als toezichthouder moet intensiveren, omdat ‘de notie dat er veel medische behandelingen onnodig misgaan niet automatisch leidt tot een gevoel van urgentie met betrekking tot de zorg voor veiligheid’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.