nederland

Aantal in beslag genomen wapens op Schiphol gestegen

Door Kelly van Alphen - 12 februari 2013

Het afgelopen jaar heeft de Koninklijke Marechaussee op luchthaven Schiphol ongeveer 2.200 wapens in beslag genomen. Dat zijn er zo’n 400 meer dan er in 2011.

Ploertendoder

De meeste wapens zijn aangetroffen tijdens douane- en veiligheidscontroles. Vooral het aantal souvenir- en imitatiewapens nam toe. Bij de controles werden zo’n achthonderd nepwapens, maar ook boksbeugels, katapulten en ploertendoders, een soort gummiknuppel, in beslag genomen.

Volgens een woordvoerder van de marechaussee is de toename van imitatiewapens een ernstige zaak, omdat neppistolen vaak voor echt worden aangezien. ‘En dat kan grote gevolgen hebben,’ zegt hij.

Enorme toename

Maandag maakte de douane al bekend in 2012 in heel Nederland ongeveer 65.000 wapens te hebben onderschept, ruim zes keer zoveel als in 2011. Ook daarbij ging het grotendeels om imitatiewapens.

De enorme toename komt vooral door de vondst van 25.000 ‘airsoftwapens’ in twee containers. Dat zijn replica’s van echte wapens die plastic balletjes schieten. Ook nieuwe scantechnieken dragen bij aan de grote wapenvangsten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.