nederland

Advocaten willen vrijlating verdachten Nieuw Sloten

Door Servaas van der Laan - 11 februari 2013

De advocaten van drie jeugdige verdachten van doodslag op grensrechter Richard Nieuwenhuizen vragen deze week bij de rechter om een schorsing van het voorarrest van de jongens. Volgens de raadsmannen moeten de jonge voetballers naar school kunnen gaan.

Dat schrijft NRC Handelsblad.

Volgens de advocaten besluiten de rechters ‘te gemakkelijk’ tot verlenging van het voorarrest en is het in het geval van de spelers van Nieuw Sloten ‘onnodig’ omdat ze geen strafblad hebben.

Voorarrest

Het Nederlandse strafrecht voorziet doorgaans in lagere straffen voor jeugdige verdachten, maar volgens de advocaten wordt bij het voorarrest vaak geen rekening gehouden met de leeftijd van de verdachten.

Volgens het Kinderrechtcomitè van de Verenigde Naties zitten Nederlandse minderjarige verdachten relatief vaak in voorarrest.

Doodslag

Zes spelers van de B1 van Nieuw Sloten zitten nu, samen met de vader van een van de jongens nog vast op verdenking van doodslag op een vader van tegenstander Buitenboys.

Eerder zorgde een van de advocaten van de verdachten al voor opschudding door te zeggen dat het slachtoffer de vechtpartij zou hebben uitgelokt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.