nederland

Asscher komt met normen voor moskee-internaten

Door Shari Deira - 26 februari 2013

Het kabinet komt met minimumnormen waaraan moskee-internaten moeten voldoen. Het gaat om normen voor onder meer pedagogisch beleid, de veiligheid en het welzijn van kinderen.

Dat heeft minister Lodewijk Asscher (PvdA, Sociale Zaken) dinsdag aan de Tweede Kamer laten weten na gesprekken met een aantal gemeentebesturen.

Regels

De opleiding op de internaten moet erop gericht zijn dat kinderen meedoen aan de Nederlandse samenleving. Het is de bedoeling dat de regels in mei op papier staan en dan moet duidelijk zijn hoe het toezicht wordt geregeld.

Eind vorig jaar ontstonden er zorgen over internaten die banden hebben met Turkse moskeeën. Deze zouden niet aan de veiligheidseisen voldoen en er zou sprake zijn van ‘sociale dwang’. Asscher bekijkt of er misschien wettelijke eisen voor internaten nodig zijn.

Onwenselijk

Asscher kondigde eerder al aan dat hij overleg zou voeren met de betrokken gemeenten. Hij sprak dinsdag met vertegenwoordigers van Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Arnhem, Almelo en Dordrecht.

Eerder liet Asscher al weten het ‘onwenselijk’ te vinden als op internaten les wordt gegeven ‘waarbij ideeën naar voren worden gebracht die de integratie belemmeren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.