nederland

‘Bijna alle Nederlandse kip wordt onverdoofd geslacht’

16 februari 2013

Uit voorzorg zou een groot deel van de Nederlandse kipfilet halal worden geslacht, ook als dat niet op de verpakking staat.

‘Zo goed als alle Nederlandse kip wordt halal geslacht,’ citeert een weblog, genaamd The Post Online, een kenner.

‘De filet wordt dan in Nederland verkocht. De kippenpoten, waar in Nederland minder vraag naar is, kunnen dan worden geëxporteerd naar moslimlanden. Om dit te kunnen doen, wordt alle kip halal geslacht, dat is veel makkelijker.’

Niet halal

Maar volgens het Voedingscentrum is van halal slachten geen sprake. Een woordvoerder zegt dat de beesten wel onverdoofd worden geslacht. ‘Voor halal slacht zijn echter meer eisen. Er moet bijvoorbeeld een imam bij aanwezig zijn.’

Kippenslachterij Sisters Storteboom BV uit Putten bevestigt de praktijk. ‘Wij slachten inderdaad alle kip halal. We hebben een aantal slachters in dienst met een certificaat om halal te slachten. Als de slachters met dat certificaat erbij zijn, is het vlees halal.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.