nederland

Branden door zonnepanelen van Nederlandse fabrikant

Door Shari Deira - 19 februari 2013

Bepaalde zonnepanelen van het merk Scheuten Solar kunnen dakbrand veroorzaken, waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Volgens keuringsinstituut Kiwa wordt de kwaliteit van zonnepanelen slecht onderzocht.

Het gaat om panelen van het model Multisol met het typenummers P6-48, P6-54, P6-60 en P6-66 waarvan het bedrijf er tussen augustus 2009 en februari 2012 in totaal 650.000 heeft geleverd.

Vonken

Er zijn vijftien (dak)branden gemeld die zijn veroorzaakt door de zonnepanelen. Doordat de zogeheten ‘junction box’ op de achterzijde van het paneel gebrekkig is aangesloten, kunnen elektrische vonken ontstaan.

Andere elementen van de panelen kunnen hierdoor smelten of in brand vliegen. Het risico wordt groter naarmate de zon sterker is en de zonnepanelen ouder worden. De NVWA adviseert eigenaren van de genoemde zonnepanelen contact op te nemen met de installateur of leverancier.

Keuringen

Volgens Kiwa halen veel zonnepanelen de geschatte levensduur van 20 tot 25 jaar niet omdat de kwaliteit van de panelen slecht wordt onderzocht. De panelen zijn in veel gevallen voorzien van keuringscertificaten, maar die kloppen vaak niet omdat vervolgkeuringen niet worden uitgevoerd.

In Nederland liggen op ongeveer honderdduizend daken zonnepanelen, en dat aantal stijgt snel.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.