nederland

Celstraffen voor daders roofmoord Haagse juwelier

Door Shari Deira - 07 februari 2013

De rechtbank heeft Sandro G. en Ziya B. schuldig bevonden aan de dood van juwelier Ruud Stratmann op 25 april in Den Haag. De derde verdachte, Lasha G., is medeplichtig aan de doodslag.

De rechtbank in Den Haag heeft schutter Sandro G. (20) veroordeeld tot een celstraf van dertien jaar. Ziya B. (19) moet elf jaar de cel. Lasha G. krijgt een celstraf voor vijf jaar. De rechtbank acht hem medeplichtig omdat hij chauffeur was voor de twee daders.

Straf

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste vorige maand voor zowel G. als B. een celstraf van achttien jaar. Voor Lasha G. (22) eiste het OM een straf van vijftien jaar.

Volgens de rechtbank wordt de doodslag verzwaard door de omstandigheden dat de daders Stratmann hebben doodgeschoten om na de overval weg te kunnen komen.

De rechtbank heeft bij de uitspraak rekening gehouden met de jeugdige leeftijd van de daders. De straf van de chauffeur komt een stuk lager uit dan de eis omdat hij de doodslag niet daadwerkelijk mede heeft gepleegd, oordeelt de rechtbank.

Pepperspray

Sandro G. zei tijdens een eerdere zitting dat hij op 1,5 meter van de juwelier stond toen hij de trekker van zijn pistool overhaalde. Hij zou hebben geschoten omdat Stratmann pepperspray in zijn richting spoot.

G. hoopte met de buit van de overval openstaande boetes, voor 3.000 tot 4.000 euro te kunnen betalen. Ook B. heeft aangegeven dat hij geldproblemen had.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.