nederland

Enorme verschillen gemeentelijke heffingen horeca

Door Shari Deira - 19 februari 2013

Per gemeente zijn er nog steeds grote verschillen tussen de tarieven die horecaondernemers moeten betalen. Een horecazaak openen in de goedkoopste gemeente kost 28 euro, in de duurste gemeente 2.385 euro.

Dat blijkt dinsdag uit een onderzoek in opdracht van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). De prijsverschillen zijn volgens de brancheorganisatie willekeurig.

Wildgroei

Gemeenten gebruiken de horeca als ‘melkkoe’, vindt KHN. De organisatie stuurt een brandbrief naar minister Henk Kamp (VVD) van Economische Zaken en vraagt om een eind te maken aan de ‘wildgroei in leges’.

‘Met zulke enorme verschillen, is het totaal onduidelijk waar de gemeenten dit geld voor gebruiken,’ zegt voorzitter Lodewijk van der Grinten van KHN. ‘De overheid wil de lastendruk voor ondernemers verlagen en toch blijk het mogelijk dat de kosten weer meer stijgen dan de inflatie.’

Verschil

Volgens Van der Grinten is het stijgen van de kosten, vooral in tijden van economische malaise, ‘onverantwoord’. Het verschil tussen gemeenten komt onder meer doordat het aantal vereiste vergunningen per gemeente verschilt.

De tarieven liggen in grote gemeenten vaak hoger dan in middelgrote en kleine gemeenten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.