nederland

Europese Commissie: Nederland discrimineert ouderen

Door Servaas van der Laan - 21 februari 2013

De Europese Commissie sleept Nederland voor het Europese Hof van Justitie wegens discriminatie van ouderen in het buitenland. Gepensioneerden die in het buitenland wonen krijgen geen aanvulling op hun AOW terwijl pensioengerechtigden in Nederland dat wel krijgen.

Dat heeft de Europese Commissie donderdag laten weten.

Het gaat om de zogenoemde Koopkrachttegemoetkoming Oudere Belastingplichtigen (KOB) die alleen in Nederland woonachtige gepensioneerden kunnen krijgen. De KOB bedraagt 28,14 euro bruto per maand.

Klachten

De Commissie heeft Nederland hier al eerder over op de vingers getikt maar Den Haag zou weigeren er iets aan te doen. Het Europese orgaan zegt vele klachten te hebben binnengekregen van ouderen die zich benadeeld voelen.

Zelfde pensioen

Volgens de Commissie hebben onderdanen van de Europese Unie recht op een zelfde pensioen als zij binnen de Europese Unie blijven wonen. Nederland moet daarom de pensionado’s die in een ander EU-lidstaat wonen compenseren.

Volgens de Commissie heeft Nederland de wet in 2011 ingevoerd zonder naar de waarschuwing van de Raad van State te luisteren. De Raad zou al hebben aangegeven dat de wet niet in lijn is met de Europese regelgeving.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.