nederland

Jasper S. volledig toerekeningsvatbaar verklaard

Door Servaas van der Laan - 27 februari 2013

Jasper S. die de moord op Marianne Vaatstra heeft toegegeven, is volledig toerekeningsvatbaar. Dat blijkt uit onderzoek van de Forensische psychiatrie en psychologie (NIFP)

Dat heeft de officier van Justitie woensdag laten weten tijdens de pro-formazitting van de zaak in Leeuwarden.

Volgens de officier zijn alle onderzoeken naar Jasper S. afgerond en blijkt uit alles dat de man zijn daad bij volledig verstand gepleegd moet hebben.

DNA-spoor

Jasper S. heeft toegegeven in 1999 de toen 16-jarige Marianne Vaatstra te hebben verkracht en vermoord. De melkveehouder kwam in het vizier van de politie doordat uit een groot DNA-verwantschapsonderzoek het DNA-profiel van S. overeenkwam met de sporen die op het lichaam van Vaatstra waren gevonden.

Publiek

De pro-formazitting voor de rechtbank in Leeuwarden is het eerste openbare optreden van de moordverdachte. Vanwege de grote mediabelangstelling moesten justitiemedewerkers een aparte perszaal inrichten waar de zaak via een live-verbinding kan worden gevolgd.

Ook de vader van Marianne, Bauke Vaatstra was bij de zitting aanwezig. Hij zag de vermeende moordenaar van zijn dochter nu voor het eerst in levenden lijve.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.