nederland

Moordverdachte Baflo: ik ben overal gaan schieten

Door Shari Deira - 07 februari 2013

Verdachte Alasam S., de uitgeprocedeerde asielzoeker die in 2011 zijn vriendin en een politieagent doodde, zegt dat hij in een worsteling met agent Dick Haveman zijn dienstpistool te pakken kreeg. Hij heeft hem daarna van korte afstand neergeschoten.

Dat zegt S. op de eerste zitting over de zaak die zich afspeelde in het Groningse Baflo op 13 april 2011.

Bloeding

De 27-jarige S. schoot Haveman neer bij het station van Baflo. Een kogel trof de agent in het hoofd, een tweede in de schouder. De laatste kogel zorgde voor een slagaderlijke bloeding waaraan de agent ter plekke overleed.

‘De agent richtte een pistool op mij en ik zei: “Schiet me maar dood.” Toen was er een worsteling en pakte ik het pistool. Daarna ben ik overal gaan schieten,’ verklaarde S. donderdag voor de rechtbank in Groningen.

Kogels

Na de schietpartij bij het station wist de politie de man met de grootst mogelijke moeite te overmeesteren. In totaal zijn er dertig kogels afgevuurd op S. Hij werd door vijf kogels geraakt.

S.  heeft zijn vriendin, Renske Hekman, vermoord met een brandblusser met een gewicht van bijna 18 kilo. Hekman werd negen keer ‘met veel kracht’ op haar hoofd geslagen en overleed in de centrale hal van het appartementcomplex waar zij woonde.

De dag voor de geweldsexplosie had S., afkomstig uit Benin, te horen gekregen dat hij geen verblijfsvergunning kreeg voor Nederland. Op de bewuste avond had hij nog gegeten, muziek geluisterd en gepraat met Hekman. Op het laatst vertrouwde hij naar eigen zeggen niemand meer.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.