nederland

Nauwelijks toezicht op naleven rookverbod in horeca

Door Jeroen Langelaar - 04 februari 2013

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert nauwelijks of het rookverbod in de horeca wordt nageleefd. De autoriteit heeft in 2012 slechts een op de twintig horecagelegenheden bezocht.

Dat blijkt uit cijfers van de NVWA, schrijft De Telegraaf maandag.

Het rookverbod geldt in ruim zestigduizend gelegenheden, maar vorig jaar zijn er slechts drieduizend controles uitgevoerd.

Steden

Volgens horeca-advocaat Raoul Meester controleert de NVWA voornamelijk in steden, waardoor vaak dezelfde ondernemers worden bezocht.

‘De ondernemers klagen dat de inspecteurs steeds bij slechts één of twee zaken controleren, terwijl er soms wel veertig op zo’n plein zitten,’ zegt Meester. ‘Ter zitting heeft de NVWA aangevoerd dat dit onder andere komt door de relatief geringe mankracht.’

Gebrek aan capaciteit

De NVWA bevestigt voornamelijk te controleren op zogenaamde ‘risicolocaties’ als uitgaanspleinen. Volgens een oud-inspecteur komt dit door een personeelstekort.

‘Door het gebrek aan capaciteit komt er in een plattelandskroeg in Friesland of de Achterhoek nooit een inspecteur.’

Een meerderheid in de Tweede Kamer is voorstander van het opnieuw invoeren van een algeheel rookverbod in de horeca. Politici willen af van het gedoogbeleid dat het voor kleine caféhouders mogelijk maakt roken in hun kroeg toe te staan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.