nederland

Nederland steunt verzoek om vrijlating piloot Poch

Door Arne Hankel - 17 februari 2013

Nederland ondersteunt het verzoek om de voorlopige hechtenis van piloot Julio Poch in Argentinië te schorsen. Het proces tegen de voormalige piloot van Transavia die er van wordt verdacht dodenvluchten tijdens de militaire dictatuur in Argentinië te hebben uitgevoerd, begint maandag in Buenos Aires.

Tijdens de zogenoemde dodenvluchten werden tegenstanders van de militaire dictatuur (1976-1983) in Argentinië vanuit vliegtuigen in zee gegooid. Poch zit al drie jaar in voorarrest.

Verklaring Buitenlandse Zaken

In KRO’s Brandpunt vraagt Poch zondagavond minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) hem te helpen. Die zegt dat toe, blijkt uit een verklaring van het ministerie.

‘De ambassadeur in Buenos Aires zal de Argentijnse autoriteiten laten weten dat Nederland op humanitaire gronden het verzoek om schorsing van de voorlopige hechtenis ondersteunt. Het ministerie heeft de heer Knoops hierover geïnformeerd op 13 februari,’ aldus Buitenlandse Zaken.

Geert-Jan Knoops is de advocaat van Julio Poch.

Bewijs weerleggen

Oud-piloot Poch krijgt deze week de kans het bewijs dat de Argentijnse justitie tegen hem heeft verzameld, te weerleggen. Dat mag hij doen in een openingsverklaring bij de Argentijnse rechtbank.

In Brandpunt zegt Poch: ‘Het is ongelooflijk wat er met mij is gebeurd. Wij willen ondersteuning van Buitenlandse Zaken. Want ik denk dat Nederland mijn zaak heel slecht heeft behandeld.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.