nederland

Nederlandse terreurverdachte mag worden uitgeleverd

Door Arne Hankel - 26 februari 2013

Nederland mag terreurverdachte Sabir K. uitleveren aan de Verenigde Staten. Dat heeft de rechter dinsdag in een kort geding besloten. De Verenigde Staten willen K. berechten voor het beramen van aanslagen voor terreurorganisatie Al-Qa’ida.

In de voorlopige aanklacht staat dat K. volgens de Amerikanen in 2010 een plan heeft gesmeed voor een zelfmoordaanslag op een Amerikaanse basis in Afghanistan.

Moordplannen

Enkele jaren eerder zou hij in de buurt van het kamp mortiergranaten hebben verstopt voor een aanval. K. is volgens de Amerikanen in september 2007 met medestrijders de grens van Pakistan naar Afghanistan overgestoken om de moordplannen uit te voeren.

Minister van Justitie Ivo Opstelten (VVD) gaf eerder al zijn toestemming voor de uitlevering. Hij stelde wel de voorwaarde dat de Verenigde Staten toezeggen hem te laten behandelen voor zijn psychische problemen. Zonder die voorwaarde zou K. niet worden uitgeleverd.

Marteling

Pakistan zette hem op het vliegtuig naar Nederland, waar hij op Schiphol direct in de boeien werd geslagen. Vanaf dat moment, april 2011, wacht hij op uitlevering.

K. zat acht maanden vast in Pakistan. Hij zegt toen te zijn gemarteld met medeweten van de Amerikanen. De rechter stelt in de uitspraak dat daarvoor geen redelijke verdenking bestaat en dat nader onderzoek daarnaar niet nodig is.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.