nederland

OM eist levenslange celstraf in zaak-Baflo

Door Shari Deira - 11 februari 2013

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag een levenslange celstraf geëist tegen Alasam S. Volgens het OM staat vast dat hij op 13 april 2011 zijn vriendin Renske Hekman en politieagent Dick Haveman heeft gedood.

S. heeft ook geprobeerd twee inwoners van het Groningse Baflo te doden.

Het OM zegt dat in beide gevallen sprake is van moord met voorbedachten rade. Hij had ‘tientallen seconden’ om na te denken waar hij mee bezig was voordat hij Hekman met een brandblusser op haar hoofd sloeg. Ook Haveman is door S. doelgericht gedood, oordeelt het OM.

Geweld

S. was zich de hele avond bewust van alles wat hij deed en was volledig toerekeningsvatbaar. De officier van justitie gelooft niet dat er sprake was van een geweldsexplosie door het gebruik van een antidepressivum.

‘Hij handelde weloverwogen en maakte keuzes. Hij gebruikte daarbij nietsontziend geweld.’ Volgens het OM was S. op de derde en laatste zittingsdag ‘berekenend en leugenachtig’. Hij zag relaties met vrouwen, net als die met Hekman, als een instrument om een verblijfsvergunning te krijgen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.