nederland

Onderzoek intimidatie door Turkse bestuurders Rotterdam

Door Arne Hankel - 22 februari 2013

De Rotterdamse deelgemeente Feijenoord laat onderzoek doen naar intimidatie en belangenverstrengeling door Turkse deelgemeentebestuurders. Dat heeft de deelgemeenteraad donderdagavond besloten.

Enkele deelgemeentebestuuders zeiden onlangs in NRC Handelsblad te zijn geïntimideerd door Turkse collega’s. Ook zouden er twijfelachtige subsidies zijn verstrekt en deed Feijenoord niets tegen een Turkse moskee die een illegaal internaat exploiteerde.

Verwevenheid

De verwevenheid tussen de Turkse politici en maatschappelijke organisaties in Feijenoord is te groot, vinden enkele huidige en voormalige bestuurders. Volgens hen is de druk uit de Turkse gemeenschap ‘groot en onaangenaam’ en valt er ‘niet aan te ontkomen’.

Het illegale internaat was al een aantal weken in opspraak. Hoewel daar problemen waren met de brandveiligheid, hield de deelgemeente de gebouwendienst tegen om op te treden tegen de bijbehorende moskee.

Moskee

De brandveiligheid zou zelfs pas op orde worden gebracht als er eerst een vergunning voor een nieuw te bouwen moskee ‘geregeld’ kon worden.

Een commissie van vijf personen uit de deelraad zal de bestuursperiode vanaf 2010 grondig gaan onderzoeken. Het onderzoek moet voor 1 juni klaar zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.