nederland

‘Opdracht voor aanslag Turkije kwam uit Nederland’

Door Shari Deira - 06 februari 2013

De opdracht voor de aanslag op de Amerikaanse ambassade in Ankara kwam uit Nederland. Leider Mussa Assaoglu van de extreemlinkse groep DHKP-C was tijdens de aanslag in Nederland en gaf opdracht voor de aanslag.

Dat meldt de Turkse krant Bugün woensdag op basis van een rapport van de Turkse inlichtingendienst.

Bij de aanslag in de Turkse hoofdstad Ankara kwamen vorige week twee personen om het leven. DHKP-C eiste de zelfmoordaanslag op. De marxistisch-leninistische organisatie heeft al een groot aantal aanslagen op haar naam staan.

Patriots

DHKP-C verzet zich tegen het NAVO-lidmaatschap van Turkije en eist dat de Patriot-raketten worden teruggehaald, bericht nrc.nl. Nederland heeft ook Patriots gestationeerd in Turkije.

Assaoglu verblijft volgens de Turkse krant in Nederland. De Turkse inlichtingendienst zou de Nederlandse inlichtingendienst hierover al op de hoogte hebben gesteld. De voormalige DHKP-C-leider Dursun Karatas overleed in 2008 in Etten-Leur aan de gevolgen van kanker.

Opjagen

DHKP-C heeft volgens een rapport uit 2008 van de AIVD enkele tientallen leden in Nederland. Assaoglu zou al opdracht hebben gegeven tot nieuwe aanslagen.

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD, Defensie) zei dinsdag dat Nederland zich niet moet laten ‘opjagen’ door DHKP-C. Volgens Hennis-Plasschaert zijn de militairen ‘goed getraind’ en worden ze ‘heel goed beveiligd’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.