nederland

Politietop declareert voor tonnen aan dienstreizen

Door Shari Deira - 11 februari 2013

De top van de politie heeft de afgelopen drie jaar 220.000 euro gedeclareerd voor dienst- en studiereizen. Dit terwijl de politie heeft toegezegd terughoudender te zijn wat betreft declaraties.

Uit een overzicht van De Telegraaf blijkt maandag dat vooral de leiding van het Korps Landelijke Politiediensten veel reizen heeft gedeclareerd.

Wedstrijden

Hoofdcommissaris Gerard Huijser van Reenen van Zaanstreek-Waterland heeft de duurste reis op zijn naam staan. Een bezoek aan de Olympische Spelen in Londen afgelopen zomer kostte 6.500 euro.

Huijser van Reenen heeft topsport in zijn portefeuille en bezocht daarom drie wedstrijden waaraan politietopsporters meededen. De reis en toegangskaarten kostte bijna 5.000 euro.

Daarnaast declareerde hij voor ruim 700 euro aan lunches, diners en losse kosten. Met zijn creditcard betaalde hij een barrekening van 600 euro in het Holland Heineken House.

Ophef

Volgens de leiding van de Nationale Politie zijn de dienstreizen ook in tijden van bezuinigingen belangrijk. ‘Politiewerk heeft een onmiskenbaar internationaal component. Dit vraagt om het opbouwen en onderhouden van internationale relaties.’

In 2009 ontstond er ophef over declaraties van hooggeplaatsten bij de politie. De Raad van Hoofdcommissarissen riep toen op tot zuinigere dienstreizen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.