nederland

Provinciale Staten Utrecht tegen vorming megaprovincie

Door Arne Hankel - 05 februari 2013

Nadat Provinciale Staten van Utrecht maandagavond besloten om een referendum te houden over de fusie van de provincie met Noord-Holland en Flevoland, lieten volksvertegenwoordigers dinsdag weten de vorming van een megaprovincie af te wijzen.

Zij deden dat tijdens een speciaal belegde Statenvergadering waar minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) toelichting gaf op zijn voorstel.

Betrokken burgers

De Statenleden vinden onder meer dat de burgers in de provincie er te weinig bij worden betrokken. Ook maken ze zich zorgen over het hoge tempo van de fusieplannen en het ontbreken van ‘een integrale visie’.

Eerder hadden ook Noord-Holland en Flevoland vraagtekens bij de fusieplannen geplaatst.

Referendum

Maandagavond stemde een meerderheid van de Staten in Utrecht al voor een referendum over de fusie, omdat ze vinden dat de burger niet genoeg wordt geraadpleegd in het voorstel.

De minister gaf aan dat het ‘aan de volksvertegenwoordiging is om de uitslag ervan mee te wegen’.

Draagvlak

Plasterk benadrukte dat juist door deze fusie het draagvlak in de samenleving groeit. ‘De burgers mogen verwachten van het openbaar bestuur dat wij ons uiterste best doen om het zo effectief en met minimale middelen in te richten. Als je dat niet doet, hol je juist het draagvlak uit,’ aldus de minister.

Na afloop van de vergadering gaf hij aan geen voorstander te zijn van een raadplegend referendum.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.