nederland

PvdA-wethouder Utrecht gebruikt wachtgeld voor vakantie

Door Shari Deira - 11 februari 2013

Binnen de PvdA is commotie ontstaan over de wachtgeldregeling van vertrekkend PvdA-wethouder Rinda den Besten uit Utrecht. Zij heeft al een nieuwe baan maar ontvangt toch de komende zeven weken 14.000 euro wachtgeld.

PvdA-voorzitter Hans Spekman is ‘niet blij’ met de wachtgeldregeling, zegt hij tegen het AD.

Vakantie

Den Besten was wethouder Werk en Inkomen in Utrecht en gaat per 1 april aan de slag bij de PO-raad. Tot die tijd neemt ze vakantie en daarvoor krijgt ze zo’n 14.000 euro wachtgeld.

Spekman zegt dat hij het nooit zo gedaan zou hebben. ‘En dat heb ik haar gezegd. Ze was het niet met me eens.’ De partijvoorzitter van de sociaaldemocraten is niet van plan stappen te ondernemen tegen de vertrekkend wethouder.

Baan

Het wachtgeld is eigenlijk bedoeld om een periode te overbruggen waarin politici geen werk hebben. ‘Maar Rinda kan gewoon tot 1 april doorwerken als wethouder,’ zegt Spekman.

Volgens Den Besten is er niets mis met de regeling. ‘Na elf jaar politiek waarin ik me een slag in de rondte heb gewerkt, vind ik dat ik dat mag en ik denk dat mensen het begrijpen. Wethouderschap is een baan van 80 uur per week,’ zegt Den Besten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.