nederland

Schat gevonden tijdens graafwerkzaamheden Rotterdam

Door Kelly van Alphen - 22 februari 2013

In een bouwput in Rotterdam zijn tijdens graafwerkzaamheden 477 zilveren munten gevonden in een oude schoen. De munten hebben ruim 400 jaar onder de grond gelegen.

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) onthulde de bijzondere archeologische vondst vrijdag tijdens een werkbezoek aan de opgravingswerkzaamheden achter het Rotterdamse stadhuis aan de Coolsingel.

Duizenden euro’s

Het geld is gevonden in de bouwput van het toekomstige Timmerhuis aan het Rodezand, waar het voormalige stadskantoor stond. Wat de waarde van de munten precies is, is volgens archeologen van het gemeentelijk Bureau Oudheidkundig Onderzoek Rotterdam moeilijk in te schatten. Vermoedelijk gaat het om duizenden euro’s.

Tachtigjarige Oorlog

‘De oudste munt is uit 1472, de jongste uit 1592. In of kort na 1592 is de schoen met munten verstopt, waarschijnlijk onder de vloer van een huis. Het was toen de tijd van de Tachtigjarige Oorlog met Spanje (1568-1648). De eigenaar heeft zijn kapitaal mogelijk verborgen in afwachting van rustiger tijden,’ laat een woordvoerder van de gemeente Rotterdam weten.

Buitenlandse munten

De schoen zat vol Nederlandse stuivers, halve stuivers en dubbele stuivers. Ook zaten er munten uit Engeland en Spanje in de schoen. Volgens de woordvoerder werden munten uit binnen- en buitenland aan het eind van de zestiende eeuw door elkaar heen gebruikt, wat verklaart hoe de buitenlandse munten in Nederland zijn beland.

De waarde van de schoen vol munten was in 1592 ongeveer 50 gulden. Een geschoolde ambachtsman verdiende in die tijd iets minder dan een gulden per dag.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.