nederland

Slachtoffer mag strafwens uiten tijdens rechtszaak

Door Arne Hankel - 22 februari 2013

Het slachtoffer van een misdrijf moet in de rechtszaal mogen vertellen welke straf de dader moet krijgen. Zo wil staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) de belangen van slachtoffers meer laten meewegen bij de beslissingen in het proces.

Hij schrijft dat vrijdag aan de Tweede Kamer, meldt De Telegraaf.

Slachtoffertaks

Teeven wil dat slachtoffers beter worden beschermd en erkent dat justitie nu nog te veel steken laat vallen.

Naast het uitspreken van een strafwens wil Teeven haast maken met de invoering van de zogeheten slachtoffertaks. Daders moeten een bedrag van 25 tot 50 euro betalen aan een fonds voor slachtofferhulp.

Gebiedsverbod

Als een dader vrijkomt of met verlof gaat, moet altijd worden onderzocht of een contact- of gebiedsverbod nodig is. Daarmee moet de kans worden verkleind dat een slachtoffer de dader tegen het lijf loopt.

Bij een misdrijf is er ook vaak sprake van schade. Die wordt altijd verhaald op de dader, maar in de praktijk blijkt dat lastig  voor verzekeraars. De staatssecretaris belooft dat makkelijker te maken. Mocht een dader niet kunnen betalen, dan kan er een beroep worden gedaan op het Schadefonds Geweldsmisdrijven.

Jaarlijks krijgt bijna een op de vier Nederlanders te maken met criminaliteit.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.