nederland

Sneeuw: NS laat minder treinen rijden, drukkere spits

Door Arne Hankel - 05 februari 2013

De ANWB en de Verkeersinformatiedienst (VID) verwachten woensdagochtend een drukkere spits vanwege sneeuwval. De NS stapt vanwege de sneeuw woensdag over op de winterdienstregeling en laat minder treinen rijden.

Dinsdagnacht gaat het vanuit het westen sneeuwen. Alleen in het noorden valt geen sneeuw, is de verwachting.

Hinder in zuiden

In de Randstad sneeuwt het woensdagmorgen niet meer, maar de wegen en straten zijn nog wel wit.

Omdat het woensdagmorgen waarschijnlijk nog wel sneeuwt in Zeeland, Brabant en Limburg kan daar de grootste verkeershinder ontstaan.

Strooiwagens paraat

Ondanks de winterse omstandigheden verwacht de ANWB geen extreem drukke spits.

Rijkswaterstaat zegt paraat te staan met 500 strooiwagens met sneeuwschuif en 350 losse schuivers. Ook wordt er preventief op de wegen gestrooid. Rijkswaterstaat kan binnen twee uur op het hele landelijke rijkswegennet (3.260 km) preventief strooien.

Wintersdienstregeling NS

De Nederlandse Spoorwegen (NS) hebben dinsdag aangekondigd woensdag minder treinen te laten rijden in verband met de verwachte sneeuw. NS en spoorbeheerder ProRail zetten de winterdienstregeling in om de kans zo groot mogelijk te maken dat de treindienst, ondanks het winterweer, beheersbaar blijft.

De overlast voor de treinreiziger moet daardoor beperkt blijven, zegt de NS. De winterregeling geldt vooralsnog alleen voor woensdag. De NS zegt dat donderdag weer volgens het normale schema wordt gereden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.