nederland

Tien jaar cel geëist voor moord op dochtertje

Door Shari Deira - 01 februari 2013

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag tien jaar cel geëist tegen Yvonne H. voor de moord op haar veertien maanden oude dochtertje Elizabeth. De vrouw zou het meisje in april hebben gedood door een kussen op haar gezicht te drukken toen ze sliep.

H. viel in het ledikant terwijl ze het kussen op haar dochter drukte. Ze bleef vervolgens zo’n 20 minuten op het slachtoffertje liggen. Daarna belde zij de politie.

Beschermen

Yvonne H. was ervan overtuigd dat haar dochtertje seksueel werd misbruikt door haar ex-vriend. Ze had het gevoel dat ze Elizabeth niet tegen hem kon beschermen. Uit secties op het lichaam van het dochtertje zijn geen aanwijzing naar voren gekomen voor misbruik.

Het meisje zou later op de bewuste dag naar haar vader gaan en H. wilde dat voorkomen. Tegenover de politie verklaarde H. een kussen van de bank te hebben meegenomen naar de slaapkamer. Ze besloot het kussen op het gezicht van het meisje te leggen.

Moord

H. vroeg naar eigen zeggen voor haar daad vergiffenis aan haar dochter. Onder meer daarin zag de aanklager voorbedachte rade, die nodig is om moord te bewijzen. De advocaat van de verdachte zegt dat daar juist geen sprake van was en hij pleit dan ook voor doodslag.

Deskundigen van het Pieter Baan Centrum concluderen dat H. een persoonlijkheidsstoornis heeft. Ze is verminderd toerekeningsvatbaar verklaard. H. is als kind door haar vader seksueel misbruikt. Dat speelt volgens deskundigen zeker een rol bij de moord.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.