nederland

Toezicht op pedofiel Sytze van der V. mislukt

Door Shari Deira - 18 februari 2013

De reclassering ziet geen mogelijkheden om pedofiel Sytze van der V. nog langer onder toezicht te houden. ‘Alles is geprobeerd. Het is mislukt.’

Dat zei de advocaat-generaal maandag bij het gerechtshof in Den Bosch. De 65-jarige Van der V. weigert contact met een reclasseringmedewerker. Hij dreigt met geweld en recidive.

De advocaat-generaal eist nu dat Van der V. ook de resterende zes maanden van zijn voorwaardelijke straf gaat uitzitten.

Gevangenis

Volgens Van der V. maakt het Openbaar Ministerie (OM) een onverantwoorde keuze. Als hij zes maanden de gevangenis in gaat, is er daarna geen mogelijkheid meer voor toezicht.

‘Er werd mij vijf jaar toezicht opgelegd, dat verdwijnt in de prullenbak. Is dat nou bescherming van de samenleving?’ vroeg Van der V. zich af. ‘Ik heb graag toezicht. Ik heb de hulp en steun hard nodig.’

Gebiedsverbod

Sytze van der V. kreeg in 1988 een celstraf van negen maanden voor ontucht met een minderjarige. Voor het misbruik van jongens uit Eindhoven kreeg hij in 2009 in hoger beroep een onvoorwaardelijke celstraf van 27 maanden en 9 maanden voorwaardelijk.

Toen hij in 2009 vrijkwam, kreeg Van der V. een gebiedsverbod voor de gemeente Eindhoven. De zaak werd toen landelijk bekend. Op 4 maart bepaalt het hof in Den Bosch of Van der V. de rest van zijn straf moet uitzitten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.