nederland

Van Vollenhoven: agent moet hoogte boete zelf bepalen

Door Shari Deira - 05 februari 2013

Politieagenten zouden zelf de hoogte van verkeersboetes moeten bepalen. Op deze manier moet er een einde komen aan de terughoudendheid van agenten voor het uitschrijven van boetes.

Dat zegt professor Pieter van Vollenhoven, voorzitter van de Stichting Maatschappij en Veiligheid, in De Telegraaf.

Waarschuwing

Agenten voelen zich vaak bezwaard om verkeersboetes uit te schrijven, omdat deze het afgelopen jaar flink zijn gestegen. Politiechef Hans Vissers zei vorige maand dat Nederland is doorgeschoten met de hoogte van boetes.

Van Vollenhoven zegt dat verkeersovertreders er steeds vaker met een waarschuwing vanaf komen omdat de boetes zo hoog zijn. ‘Waarom niet de beslissingsbevoegdheid van de politie vergroten?’ vraagt Van Vollenhoven zich af.

Plan

Als agenten zouden kunnen kiezen, bijvoorbeeld uit drie bedragen, zal de boete beter passen bij de situatie en bij de benadering door de verkeersovertreder. ‘Zo wordt het optreden van de politie meer geaccepteerd. Bovendien kan zo het gezag van agenten toenemen.’

Minister Ivo Opstelten (VVD, Veiligheid en Justitie) liet onlangs al weten dat hij niet van plan is lagere boetes in te voeren. Volgens Opstelten dragen de hoge verkeersboetes bij aan de veiligheid.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.