nederland

Verzekeraars delen informatie voor aanpak zorgfraude

Door Shari Deira - 06 februari 2013

Verzekeraars gaan informatie over verzekerden met elkaar delen om fraude in de zorg te bestrijden. Nederlanders die weleens hebben gefraudeerd met diefstal- of autoverzekering wordt extra goed in de gaten gehouden door zijn zorgverzekeraar.

Jaarlijks blijft voor honderden miljoenen euro’s aan fraude in de zorg onopgemerkt, meldt het AD woensdag.

Betrappen

Hoewel er volop wordt gefraudeerd in de zorg, komt lang niet alle fraude aan het licht. De afgelopen jaren werd maar 200 miljoen euro aan fraude ontdekt, terwijl dat bedrag volgens experts veel hoger ligt.

In de zorg wordt onder meer gefraudeerd met het persoonsgebonden budget, het ten onrechte indienen van declaraties en vervalste recepten. Door informatie te delen hopen zorgverzekeraars fraudeurs eerder te betrappen.

Register

Volgens verzekeraars hebben zorgfraudeurs ook weleens een andere verzekering, zoals een bijvoorbeeld een autoverzekering, opgelicht.

‘Je mag niemand weigeren voor een zorgverzekering, maar je kunt wel iemand in een register zetten, en goed in de gaten houden, als je ontdekt dat hij al eerder heeft gefraudeerd,’ zegt beleidsadviseur Marleen Relouw van Zorgverzekeraars Nederland.

Het zijn niet alleen particulieren die frauderen in de zorg. Ook zorginstellingen en medisch specialisten lichten zorgverzekeraars op.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.