nederland

Voorlopig alternatief voor Fyra: intercity naar Brussel

Door Shari Deira - 01 februari 2013

De NS en de Belgische spoorvervoerder NBMS hebben een voorlopig alternatief gevonden voor de falende hogesnelheidstrein Fyra. Vanaf 18 februari wordt deze trein vervangen door een intercity.

Die gaat in het begin twee keer per dag rijden tussen Den Haag Hollands Spoor en Brussel. Het is de bedoeling dat de trein vanaf 11 maart acht keer per dag gaat rijden, maakte staatssecretaris Wilma Mansveld (PvdA, Spoor) vrijdag na afloop van de ministerraad bekend.

Voorwaarden

Mansveld zegt dat zij tevreden is met de oplossing, omdat het gaat om een rechtstreekse intercity die acht keer per dag gaat rijden. Dat waren voor haar belangrijke voorwaarden. Volgens Mansveld is dit een goed alternatief en een duurzame tijdelijke oplossing. Voor de vervangende intercity geldt geen toeslag.

Het is niet mogelijk om de tijdelijke verbinding door te trekken naar Amsterdam, omdat het daarvoor te druk is op het spoor. Reizigers uit Amsterdam kunnen voortaan met de Fyra naar Rotterdam en daar overstappen op de intercity naar Brussel.

Tijd

In Nederland rijden geen Fyra’s met de locomotieven van de gewraakte V250. Mansveld had de NS en de NBMS to vandaag de tijd gegeven om met een alternatief te komen.

De Fyra staat sinds 17 januari stil omdat de hogesnelheidstrein onveilig is. Op het spoor in België werden enkele weken geleden delen van plaatwerk van een Fyra gevonden. De treinen hadden schade opgelopen door winterse omstandigheden. Of de hogesnelheidstrein ooit nog zal rijden, is onzeker.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.