nederland

Voormalige tbs’ers eisen schadevergoeding van de staat

Door Arne Hankel - 02 februari 2013

Een aantal voormalige tbs’ers wil geld zien omdat ze te lang in een tbs-kliniek hebben gezeten. Ze hebben een schadeclaim ingediend bij het College van procureurs-generaal.

Dat heeft een woordvoerder van het Parket-Generaal zaterdag bevestigd naar aanleiding van berichtgeving in NRC Handelsblad.

Europees Hof

‘We hebben tussen vijf en tien schadeclaims ontvangen,’ zegt de woordvoerder. Waarschijnlijk gaat het om zeven veroordeelden wier tbs vorig jaar werd opgeheven.

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens heeft vorig jaar bepaald dat rechters expliciet moeten benoemen dat veroordeelden bij het plegen van hun delict geweld hebben gebruikt. Als geen geweld is gebruikt, mag tbs maximaal vier jaar duren. Omdat rechters in sommige gevallen dat niet hebben vermeld, zijn al enkele tbs’ers vrijgelaten.

Schadevergoeding

Er bestaat geen standaardvergoeding voor onterechte tbs. Mensen die ten onrechte in een politiecel of in de gevangenis zitten, kunnen rekenen op gemiddeld 100 euro per dag. Stafrechtadvocaat Wim Anker dient namens twee tbs-cliënten die te lang hebben vastgezeten een schadeclaim in van 200 euro per dag.

Het college overlegt momenteel met de Raad voor de Rechtspraak en de Landsadvocaat over de vraag hoe de schadeclaims zullen worden afgehandeld.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.