nederland

Werkloosheid onder niet-westerse allochtonen gestegen

Door Kelly van Alphen - 08 februari 2013

Door slechte economische omstandigheden is de werkloosheid onder niet-westerse allochtonen in Nederland afgelopen jaar verder opgelopen. De omvang van deze groep was in 2011 nog 104.000, in 2012 steeg dit aantal tot 128.000.

Dat blijkt vandaag uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De werkloosheid loopt daarmee onder niet-westerse allochtonen sneller op dan onder autochtonen. Gemiddeld zat 15,5 procent van de niet-westerse allochtone beroepsbevolking vorig jaar zonder werk. In 2011 was dit nog 13,1 procent.

Snelle afname

Onder autochtonen nam de werkloosheid in dezelfde periode toe van 4,2 tot 5 procent.

‘Uit het verleden blijkt dat wanneer de economie weer aantrekt de werkloosheid onder niet-westerse allochtonen sneller afneemt,’ zo laat het CBS weten.

506.000 werklozen

Ook onder niet-westerse allochtonen in de leefstijdscategorie 15 tot 25 jaar nam de werkloosheid toe. In totaal gaat het om ruim 31.000 jongeren, oftewel 28,4 procent van de niet-westerse allochtone jongeren. Bij autochtone jongeren ligt dit percentage op 9,8.

In totaal telde Nederland afgelopen jaar 506.000 werklozen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.