nederland

Winst NS vorig jaar met miljoenen euro’s gestegen

Door Shari Deira - 14 februari 2013

De NS heeft vorig jaar financieel een beter jaar gehad dan in 2011. De jaarwinst van het vervoersbedrijf was vorig jaar 264 miljoen euro, 53 miljoen meer dan in 2011.

Dat heeft de NS donderdag bekendgemaakt. Vorig jaar kon vooral goed worden afgesloten door eenmalige posten.

Resultaten

NS-dochter Abellio startte met het rijden van treinen in het Greater Anglia-gebied in Groot-Brittannië. De verkoop van een stadskantoor in Utrecht zorgde voor toename van opbrengsten en resultaten.

Vooral het tweede half jaar van 2012 was zwaar voor de NS. Reizigers pasten toen vaker hun abonnementen aan en werd het effect van minder werkgelegenheid bij andere bedrijven en overheden voelbaar bij de NS.

Ongeval

Toch is het aantal reizigerskilometers vorig jaar licht gegroeid, van 16,8 naar 17,1 miljard. ‘2012 was een bewogen jaar door onder meer het ongeval in Amsterdam, de moeizame start van Fyra en het winterse begin,’ zegt president-directeur Bert Meerstadt van de NS.

Hoewel dit jaar nog maar kort is, is de NS in 2013 al diverse keren negatief in het nieuws geweest. Tijdens het winterse weer waren er veel vertragingen en vooral het gerommel met de Fyra zorgde voor boze reizigers.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.