nederland

Aanmeldingen Turkse pleegouders na rel om Yunus

Door Servaas van der Laan - 15 maart 2013

De publiciteit rond het ondergedoken Turkse pleegkind Yunus heeft ervoor gezorgd dat Turks-islamitische paren zich opgeven als pleegouders. Zeker vijftig stellen zouden zich de afgelopen dagen hebben gemeld.

Dat heeft de vice-voorzitter van Jeugdzorg Mark Bent vrijdagavond gezegd bij Pauw & Witteman.

De vele negatieve aandacht heeft in ieder geval één positief gevolg: Turks-islamitische stellen melden zich nu ook als pleegouders,’ zei Bent.

Tekort

Er is volgens Bent een groot tekort aan islamitische pleeggezinnen. Daarnaast onderstreepte hij dat islamitische pleeggezinnen niet noodzakelijkerwijs ook islamitische pleegkinderen krijgen toegewezen. ‘De inplaatsing gebeurt aan de hand van vele andere criteria,’ zei Bent.

Tussen Nederland en Turkije dreigt een diplomatieke rel te ontstaan over de 9-jarige Yunus die negen jaar geleden bij een lesbisch, niet-islamitisch stel werd geplaatst.

Campagne

De biologische moeder is in Turkije een campagne gestart om haar kind bij de vrouwen weg te halen omdat twee moeders een slechte invloed zouden hebben. Uit angst dook het pleeggezin deze week onder.

De Turkse premier Tayyip Erdogan zou van plan zijn de zaak bij zijn Nederlandse ambtsgenoot aan te stippen tijdens zijn bezoek aan Nederland volgende week.

Waarnemend premier Lodewijk Asscher waarschuwde Erdogan vrijdag dat Turkije zich niet met deze zaak moet bemoeien. De pleegzorg in Nederland is een binnenlandse aangelegenheid en het is niet aan andere landen om zich daarover uit te spreken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.