nederland

Aantal inbraken in 2012 opnieuw gestegen

Door Annemarie van Ulden - 18 maart 2013

Het aantal inbraken in 2012 is ten opzichte van 2011 flink gestegen. Vooral in de regio Rotterdam was een toename te zien. Dat bevestigt de politie zondagmiddag tegenover de NOS.

Volgens de politie is er sprake van een landelijke trend, maar in de regio’s Midden, Oost en Rotterdam gaat het om een flinke stijging. In 2009 werden in Rotterdam 7.502 inbraken geregistreerd, in 2012 waren dat er 9.099.

Rotterdam

Vooral de laatste maanden van het afgelopen jaar was er in de regio Rotterdam een toename te zien. In december werd in deze regio zo’n 36 keer per dag ingebroken. In Rotterdam worden, net als bij de aanpak van overvallen, speciale teams ingezet om de toename aan te pakken.

Alle cijfers over 2012 worden komende week bekendgemaakt door het ministerie van Justitie.

Trend

De trend van een toenemend aantal inbraken is al langer waarneembaar. Zo stijgt het aantal geregistreerde woninginbraken al sinds 2008. In 2011 ging het om een stijging van 8 procent ten opzichte van 2010.

Drones

Om de inbrekers op te sporen, wordt steeds vaker gebruikgemaakt van onbemande vliegtuigjes, zogenoemde drones. Het AD meldt vandaag dat de politie de drones sinds 2009 op zeker 132 dagen in het geheim heeft ingezet. Zo zou de politie in december en februari drones boven Harlingen hebben laten vliegen om inbrekers op te sporen.

Het ministerie van Defensie stelt de vliegtuigjes beschikbaar.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.