nederland

Advocaat Jasper S.: dood Marianne Vaatstra geen moord

Door Servaas van der Laan - 29 maart 2013

Jasper S. heeft Marianne Vaatstra niet met voorbedachten rade van het leven beroofd. De Friese boer handelde in paniek en wilde haar niet doden.

Dat heeft de advocaat van S., Anno Huisman, vrijdag betoogd in de rechtbank van Leeuwarden.

Volgens de raadsman is er geen enkel bewijs voor de bewering dat zijn cliënt het meisje met een voorbedacht plan van het leven heeft beroofd.

S. deed maar wat

‘Het verwurgen met de bh, de rugzak en het doorsnijden van de keel gebeurde in fracties van seconden. Hij greep in het gras naar het eerste wat voor handen was’, zei Huisman.

Huisman betwist ook dat S. de polsen van zijn slachtoffer tijdens de verkrachting vastbond. De sporen in de polsen kunnen ook veroorzaakt zijn door de armbanden van S. die in haar huid drukten toen hij haar vasthield.

Wel moord

Het Openbaar Ministerie (OM) gelooft niets van het betoog van de verdediging. Vanaf het moment dat S. Marianne op de fiets zag en dacht ‘jij bent van mij’ heeft hij genoeg momenten gehad om zich te kunnen bedenken.

Het OM vindt dan ook dat er wel sprake is van moord. De officier van Justitie eiste vandaag twintig jaar cel voor Jasper S.

Spijt

Zelf nam S. vrijdag ook nog even kort het woord tijdens de zitting in Leeuwarden. ‘Ik heb spijt en wroeging. Woorden die verlichting brengen in zaak met alleen verliezers zijn er niet,’ sprak de melkveehouder. ‘Ik besef dat ik familie niet de duidelijkheid heb gegeven waarop ze hadden gerekend. Ik hoop dat familie met mijn bekentenis toch een stukje van dit alles kan afsluiten,’ besloot hij.

De rechtbank doet op 19 april uitspraak in de zaak.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.