nederland

‘Bestuurlijke crisis bij VU na kritisch rapport’

Door Shari Deira - 28 maart 2013

Een meerderheid van het college van decanen van de Vrije Universiteit (VU) heeft geen vertrouwen meer in het college van bestuur. Directe aanleiding hiervoor is een pas verschenen rapport waarin hard wordt geoordeeld over het onderwijs van de VU.

Dat meldt NRC Handelsblad donderdag. Het college van decanen heeft een brandbrief gestuurd naar de raad van toezicht.

Leiding

In het rapport staat dat de onderwijsvisie van de VU ‘onvoldoende concreet’ is. Bovendien is het ‘beleid te lang gericht geweest op groei’ en er bestaat weinig aandacht voor informele contacten ‘vooral niet tussen de leiding en de werkvloer’.

Het onderzoek is gedaan op verzoek van René Smit, voorzitter van het college van bestuur, door externe onderzoekers. Volgens de onderzoekers zou de VU nu zakken voor de zogenoemde instellingstoets die door alle universiteiten wordt gedaan.

De raad van toezicht laat in reactie op de brandbrief weten nog wel vertrouwen te hebben in het college van bestuur. De raad ziet de brief niet als een motie van wantrouwen, ‘maar als een belangrijk signaal’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.