nederland

Cel en tbs voor moordenaar vijftienjarige Ximena

Door Kelly van Alphen - 20 maart 2013

Stanley A. is woensdag veroordeeld tot zeven jaar celstraf en tbs met dwangverpleging voor de moord op de 15-jarige Ximena Pieterse. Hij stak haar vorig jaar februari in haar slaap dood.

De uitspraak van de rechtbank in Den Haag is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

Twintig messteken

In februari vorig jaar werd het lichaam van Ximena naakt en bebloed op straat gevonden. De 26-jarige dader meldde zich enkele minuten nadat hij het lichaam op straat had achtergelaten.

A. bekende dat hij Ximena ’s avonds laat had aangesproken op straat en een slaapplek had aangeboden. In zijn huis stak hij het meisje met twintig messteken dood.

Sterk verminderd toerekeningsvatbaar

De rechter nam de conclusie van deskundigen over dat A. sterk verminderd toerekeningsvatbaar is. Daardoor valt de straf minder hoog uit dan wanneer de dader wel volledig toerekeningsvatbaar was verklaard.

De moeder van Ximena zei opgelucht te zijn dat de straf niet nog lager was dan de eis. Wel vond ze dat de strafeis hoger had moeten zijn. ‘De straf staat totaal niet in verhouding met wat hij heeft gedaan. Ongeacht of hij een kronkel in zijn kop heeft’.

‘Niet in bedwang’

A. zou zijn gekweld door de gedachte om een willekeurig iemand iets aan te doen. ‘Ik had mezelf niet in bedwang. Ik wilde het niet, maar ik deed het toch,’ zei de dader twee weken geleden tegen de rechter.

A. werd in 2002 ook al eens veroordeeld. Hij kreeg toen vijf jaar jeugd-tbs voor een poging tot doodslag op een bejaarde vrouw.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.