nederland

Commissie-Deetman: kerk moet misbruik meisjes erkennen

Door Shari Deira - 11 maart 2013

Vrouwen en meisjes werden de afgelopen decennia het vaakst thuis (40 procent) en in de parochie (30 procent) seksueel misbruikt. Fysiek geweld gebeurde vooral in instellingen zoals kindertehuizen en ziekenhuizen.

Dat blijkt uit het vervolgonderzoek van de commissie-Deetman dat maandag is gepresenteerd. De commissie onderzocht dit keer seksueel, fysiek en geestelijk misbruik van meisjes binnen de kerk.

Misbruik

Uit het vervolgonderzoek zijn alleen verjaarde strafbare feiten naar boven gekomen. Bij ruim 40 procent van de nieuwe meldingen is er sprake van ernstig seksueel misbruik met vergaande seksuele handelingen en penetratie.

Zwaarder seksueel geweld werd vooral gepleegd door mannen, het lichtere seksuele misbruik door zowel mannen als vrouwen. Het grootste deel van de meldingen gaat over mannelijke daders. Slechts in 6 procent van de gevallen gaat het om vrouwen.

Bemiddeling

De commissie-Deetman heeft drie gevallen van seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk gemeld aan het Openbaar Ministerie (OM). De gevallen zijn verjaard, maar omdat de gemelde mishandelingen zo ernstig waren, zijn ze toch aan het OM doorgegeven.

Naar aanleiding van het onderzoek adviseert de commissie-Deetman de Rooms-Katholieke Kerk bemiddeling tussen vrouwelijke slachtoffers van geweld mogelijk te maken. Deze bemiddeling moet leiden tot ‘heling, erkenning en herstel in combinatie met financiële genoegdoening’.

De bisschoppen bieden hun excuses aan de meisjes die slachtoffers zijn geworden van misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk, lieten de Konferentie Nederlandse Religieuzen en de Nederlandse Bisschoppenconferentie maandag weten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.