nederland

De Graaf: gewetensbezwaarden, blijf thuis op 30 april!

Eerste- of Tweede Kamerleden die op 30 april weigeren de eed of belofte af te leggen bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander kunnen beter thuisblijven. Deze gewetensbezwaarden hebben bij de Verenigde Vergadering der Staten-Generaal namelijk niets te zoeken.

Dat heeft de voorzitter van de Eerste Kamer Fred de Graaf (VVD) gezegd tijdens een persbijeenkomst in Den Haag.

‘Sinds 1992 staat er in de Nederlandse wet dat Kamerleden bij de inhuldiging niet namens zichzelf komen, maar namens het Nederlandse volk,’ zei De Graaf die ook de speciale vergadering waar de inhuldiging wordt bezegeld voor zal zitten.

Blijf weg!

Kamerleden die weigeren de eed of belofte af te leggen hebben in de ogen van De Graaf dan ook weinig te zoeken bij de inhuldiging. ‘Ik kan ze de toegang natuurlijk niet ontzeggen, maar ik zou zeggen, kom dan niet!’

De Partij van de Dieren, aangevoerd door Marianne Thieme, wil op 30 april geschiedenis schrijven door geen eed aan de nieuwe koning af te leggen, maar wel bij de bijeenkomst in de Nieuwe Kerk aanwezig te zijn. Bij eerdere inhuldigingen bleven gewetensbezwaarden altijd thuis.

SP’ers Sadet Karabulut en Farshad Bashir gaven ook aan geen trouw te willen zweren aan de koning, maar kondigden daarbij ook aan weg te zullen blijven bij de ceremonie.

Programma

Op 30 april begint het programma van de troonswisseling om 10.00 uur in de Mozeszaal van het Koninklijk Paleis met de abidactie van koningin Beatrix.

Hiermee wordt Willem-Alexander automatisch koning en zijn vrouw, Máxima, koningin. Het echtpaar zal samen met de afgetreden koningin op het balkon van het Paleis verschijnen.

De inhuldiging wordt officieel behandeld tijdens de Verenigde Vergadering der Staten-Generaal in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Aan het einde van de ceremonie moeten alle aanwezige Kamerleden en gedelegeerden de eed of belofte afnemen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.