nederland

Dreigingsniveau terrorisme verhoogd naar substantieel

Door Annemarie van Ulden - 13 maart 2013

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof heeft het dreigingsniveau voor terrorisme verhoogd naar het een na hoogste niveau. Aanleiding hiervoor zijn de Nederlandse jihadstrijders in Syrië.

Momenteel zijn er zo’n honderd Nederlandse strijders actief in oorlogsgebieden, voornamelijk in Syrië. De NCTV vreest voor hun terugkomst.

Risico

Volgens Schoof kunnen ze door hun ervaringen een veiligheidsrisico vormen. Ze zullen terugkomen met radicale ideeën, zijn waarschijnlijk getraumatiseerd en mogelijk bereid om geweld te gebruiken.

Hij waarschuwt voor het risico dat ze kunnen vormen voor westerse doelen en de mogelijkheid dat zij anderen zullen aansporen hen te volgen.

Geen zorgen

Sinds november 2009 gold in Nederland het dreigingsniveau ‘beperkt’. Het huidige niveau ‘substantieel’ betekent dat er nieuwe trends en fenomenen zijn waar dreiging vanuit gaat en dat de kans op een terroristische aanslag reëel is.

Toch hoeven we ons volgens terrorismecoördinator Schoof geen zorgen te maken. De inlichtingendienst AIVD en de politie hebben ‘hun alertheid verhoogd en hun inspanningen geïntensiveerd’, maar de gewone burger zal niets merken van de verhoging.

Substantieel

Er worden vier verschillende niveaus gebruikt: minimaal, beperkt, substantieel en kritiek.

Een aantal keer per jaar wordt de nationale en internationale terroristische dreiging in kaart gebracht en het niveau indien nodig bijgesteld.

Schoof laat ook nog weten dat de verhoging niets te maken heeft met de troonswisseling op 30 april.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.