nederland

Dutchbatter heeft recht op schadevergoeding

Door Claartje Vogel - 25 maart 2013

Een oud-militair die in 1995 aanwezig was bij de gevechten in Srebrenica, krijgt een schadevergoeding van de overheid. Hij liep een blijvend trauma op, doordat hij te weinig nazorg kreeg.

Dat oordeelt de Centrale Raad van Beroep (CRvB) maandag. De CRvB beslist als hoogste rechterlijke macht over de uitvoering van wetten voor oorlogs- en vervolgingsslachtoffers.

Onvoldoende nazorg

De Dutchbatter kreeg onvoldoende zorg na afloop van de missie, oordeelt de Raad. Volgens de CRvB heeft de toenmalige minister van Defensie, Joris Voorhoeve, zijn zorgplicht geschonden. De zorg tijdens de uitzending was wel goed, maar daarna niet.

De pionier-verkenner liep een trauma op toen een mortiergranaat vlakbij hem insloeg. Door gebrek aan zorg ontwikkelde het trauma ontwikkelde zich tot een blijvende posttraumatische stressstoornis.

Verantwoordelijk

In 2000 vroeg de Dutchbatter een schadevergoeding aan het ministerie van Defensie. Frank de Grave, de toenmalige minister, wees dat verzoek af.

Hij vond dat het ministerie niet verantwoordelijk was voor het trauma van de militair. De rechtbank Den Haag gaf de militair al eerder gelijk. Het ministerie van Defensie moet nu binnen drie maanden een besluit nemen over de hoogte van de schadevergoeding.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.