nederland

Eindhoven moet pedofiel schadevergoeding betalen

Door Shari Deira - 08 maart 2013

De gemeente Eindhoven moet pedoseksueel Sytze van der V. een schadevergoeding van 1.649 euro betalen voor het gebiedsverbod dat hem werd opgelegd in 2009. Het gebiedsverbod was onrechtmatig.

Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch vrijdag bepaald in hoger beroep over de schadeclaim. Eerder wees de rechtbank de schadeclaim af.

Betalen

Het Hof oordeelt dat het gebiedsverbod te lang duurde en voor een te groot gebied was. De immateriële schadevergoeding is 1.500 euro. Verder moet Eindhoven de kosten van juridisch advies betalen (149 euro).

Sytze van der V. werd veroordeeld voor misbruik van jongens in de Eindhovense wijk Woensel. Burgemeester Rob van Gijzel (PvdA) legde hem destijds een gebiedsverbod op omdat hij nog niet definitief was veroordeeld en zich niet hoefde te houden aan de voorwaarden van de reclassering.

Straf

De 65-jarige Van der V. had 200.000 euro smartengeld plus 20.000 euro onkostenvergoeding geëist.

Vorige week bepaalde het Hof dat Sytze van der V. het resterende deel van zijn gevangenisstraf moet uitzitten. Hij zou toezicht door de reclassering onmogelijk maken. Als Van der V. over vijf maanden vrijkomt, krijgt hij geen begeleiding meer.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.