nederland

HagaZiekenhuis publiceert sterftecijfers op internet

Door Claartje Vogel - 18 maart 2013

Het HagaZiekenhuis in Den Haag vermeldt vanaf deze zomer op de website hoeveel patiënten er per kwartaal zijn overleden op de intensive care en de afdeling hartchirurgie. Het ziekenhuis wil transparantie bevorderen, nadat het dit weekend in opspraak kwam.

Dat meldt een woordvoerder van het ziekenhuis maandag.  Dit weekend kwam het ziekenhuis onder vuur te liggen, omdat het radioprogramma Argos meldde dat er tussen 2007 en 2010 opvallend veel patiënten stierven op de hartafdeling.

Sterftecijfers

Volgens het bestuur van het Haagse ziekenhuis kloppen deze cijfers niet. Het bestuur zegt dat de cardiologen niet goed communiceerden en dat daarom de registratie van sterftecijfers in de periode 2007-2010 niet op orde was.

Uit onderzoek binnen het ziekenhuis blijkt nu dat de sterftecijfers die werden doorgegeven aan de Nederlandse Vereniging van Thoraxchirurgie lager waren dan de daadwerkelijke cijfers.

In het hartcentrum hadden drie chirurgen moeite om met elkaar samen te werken, aldus Argos. Een van hen werd op non-actief gesteld, maar de chirurg is toch weer aan het werk gegaan en voerde ook weer hartoperaties uit. Hij is nu uit zijn functie gezet.

Reactie Haga

Een woordvoerder van het HagaZiekenhuis meldt dinsdag dat de periode van hoge sterfte veel korter was dan Argos zegt. Volgens het Haga duurde deze periode van 2007 tot 2008, niet tot 2010. De feiten en cijfers staan sinds zondag op de website van het HagaZiekenhuis.

Doorverwijzen

De afdeling cardiologie staat nu onder toezicht van het Leids Universitair Medisch Centrum. Bij het meldpunt Cardiologie van de vereniging Hartpatiënten Nederland zijn tot nu toe zeven klachten binnengekomen over het Haga.

Het Medisch Centrum Haaglanden (MCH) verwijst vanaf eind vorig jaar geen patiënten meer door naar het Haga. Het ziekenhuis had meermaals om sterftecijfers gevraagd, maar kreeg deze niet. Inmiddels heeft het MCH de cijfers binnen en beslist het ziekenhuis binnenkort of het patiënten weer doorverwijst.

Het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft ziet geen reden om patiënten niet meer door te verwijzen naar het HagaZiekenhuis. Jaarlijks verwijst Delft 150 tot 200 patiënten naar de chirurgieafdeling in Den Haag.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.