nederland

Hof gaf biologische ouders Yunus gelijk in 2007

Door Shari Deira - 20 maart 2013

Het Turkse pleegkind Yunus is jarenlang onderdeel geweest van een juridische strijd die werd gevoerd tussen zijn biologische ouders en Bureau Jeugdzorg Haaglanden. Zijn ouders zijn daarbij één keer in het gelijk gesteld.

Dat meldt de NOS woensdag. Het gerechtshof oordeelde in 2007 dat Yunus terug moest naar zijn ouders, maar die uitspraak is volgens de advocaat van de ouders door bureau jeugdzorg genegeerd.

Gevolg

Yunus werd in 2004 uit huis geplaatst omdat de ouders hun kinderen zouden mishandelen. Het gerechtshof in Den Haag oordeelde in 2007 dat Bureau Jeugdzorg onvoldoende had aangetoond dat de biologische moeder van de jongen haar kind niet goed verzorgde.

In 2004 werd Yunus naar het ziekenhuis gebracht met onverklaarbaar letsel. Drie jaar later was het volgens een deskundige niet meer vast te stellen of dat het gevolg was van mishandeling, zegt Jeugdzorg in een reactie tegenover de omroep. Jeugdzorg heeft destijds besloten door te gaan met procederen omdat de organisatie bezorgd bleef over de veiligheid van Yunus.

Bovendien zouden de ouders van het jongetje niet bereid zijn geweest om mee te werken aan een zogeheten terugplaatsingsonderzoek.

Normen

De rechter oordeelde in 2009 dat Yunus niet meer terug hoefde naar zijn biologische ouders omdat die inmiddels waren verhuisd naar Turkije. De jongen zou al te zeer zijn geworteld in Nederland.

Opvallend is dat in een verklaring van de advocaat staat dat de biologische ouders van Yunus ‘nimmer de intentie hebben gehad om tegen de seksuele gerichtheid van de pleegouders van Yunus te ageren’. Ook zouden zij zich net zo verbonden voelen met de Nederlandse normen en waarden als met hun Turkse identiteit.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.