nederland

Impopulaire chipknip verdwijnt definitief in 2015

Door Shari Deira - 27 maart 2013

Weinig Nederlanders maken gebruik van de chipknip en over twee jaar kan dat ook niet meer. De chipknip verdwijnt namelijk in 2015. Het is financieel niet langer aantrekkelijk om het betaalmiddel voor kleine bedragen in de lucht te houden.

Dat meldt Currency, de organisatie die het betalingsverkeer organiseert, woensdag in het AD.

Pinnen

De chipknip wordt nauwelijks gebruikt in winkels. Er wordt voornamelijk gechipt in kantines, parkeer- en snoepautomaten. De belangstelling voor het chippen is de afgelopen jaren afgenomen. Met 178 miljoen transacties was 2010 een recordjaar. Het aantal daalde vorig jaar tot 148 miljoen.

In winkels kunnen klanten al vanaf april niet meer chippen. Door het ‘nieuwe pinnen’, dat ook het pinnen van kleine bedragen toestaat, is het gebruik van de chipknip de laatste tijd flink gedaald.

Tegoeden

Currency heeft nu besloten vanaf 1 januari 2015 helemaal te stoppen met het chippen. Gemeenten moeten nu parkeerautomaten met chipbetalingen vervangen of aanpassen. Banken moeten tegoeden gaan terugstorten.

Er waren de afgelopen jaren vaak klachten over het gebruiksgemak van de chipkaart. Gebruikers konden niet overal met de kaart betalen en het aantal oplaadpunten was beperkt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.