nederland

Kabinet wil pesten stoppen met anti-pestwet

Door Annemarie van Ulden - 25 maart 2013

Er moet een verplicht anti-pestprogramma op scholen komen, vindt staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs (VVD). Scholen moeten onder meer een anti-pestcoördinator aanstellen.

Samen met kinderombudsman Marc Dullaert stelde Dekker het plan van aanpak tegen pesten op. Hij diende hiervoor maandag een wetsvoorstel in.

Lesprogramma

Naast het aanstellen van een anti-pestcoördinator moeten scholen verplicht een lesprogramma tegen pesten gebruiken en actief in de gaten houden of er op school wordt gepest.

Ook tijdens de lerarenopleiding moet er meer aandacht komen voor pesten. Nu is conflictmanagement soms een keuzevak, dat moet volgens Dekker een meer centrale plaats krijgen.

Zelfmoord

De aanleiding voor de anti-pestwet is een aantal zelfmoorden onder scholieren.

‘De zelfmoorden van Tim Ribberink en Fleur Bloemen hebben op tragische wijze duidelijk gemaakt dat er dringend aandacht nodig is voor de problematiek van pesten,’ zegt Dekker.

Dekker heeft niet de illusie dat pesten kan worden uitgeroeid, maar zegt zich moreel verplicht te voelen om het zo ver mogelijk terug te dringen.

Steun

De meeste Kamerleden zijn positief over het plan. Staatssecretaris Dekker kan dan ook rekenen op voldoende steun.

Wat betreft VVD-Kamerlid Brigitte van der Burg moet de aanpak van cyberpesten en pestende leraren nog beter worden uitgewerkt in het plan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.