nederland

Lokale overheden overschrijden norm begrotingstekort

Door Shari Deira - 05 maart 2013

Niet alleen de landelijke overheid geeft meer uit dan er binnenkomt, ook lokale overheden verwachten dit jaar een flink tekort. De gemeenten, provincies en waterschappen komen waarschijnlijk uit op een tekort van 4,1 miljard euro.

Dat blijkt dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het tekort ligt boven de norm die met de Europese Unie (EU) is afgesproken.

Norm

Het totale begrotingstekort mag in Nederland uitkomen op maximaal 3 procent van het bruto binnenlands product. Het Rijk heeft met de gemeenten, provincies en waterschappen afgesproken dat zij een tekort mogen hebben van 0,5 procent, dat is maximaal 3,1 miljard euro.

Gemeenten verwachten voor dit jaar een tekort van 2,4 miljard euro, 40 miljoen euro meer dan overeengekomen maximum. Provincies overschrijden de norm het meest. Zij komen 1,2 miljard euro tekort, terwijl met hen een maximum is afgesproken van 763 miljoen euro.

De waterschappen gaan uit van een negatief saldo van 538 miljoen euro, 227 miljoen meer dan afgesproken, meldt het CBS. Vooral gemeenten met tussen 50.000 en 250.000 inwoners verwachten dat zij dit jaar te veel geld zullen uitgeven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.