nederland

Micha Kat veroordeeld voor bedreiging en belediging

Door Servaas van der Laan - 05 maart 2013

Zelfbenoemd klokkenluider Micha Kat is veroordeeld voor onder meer bedreiging, laster, belediging en opruiing. Volgens de rechter heeft Kat ‘de grenzen van het maatschappelijk betamelijke in vergaande mate overschreden’.

De rechtbank in Den Haag veroordeelde Kat tot een celstraf van 345 dagen, waarvan 240 dagen voorwaardelijk. Met aftrek van het voorarrest van 105 dagen komt Kat dinsdag op vrije voeten.

Daarnaast moet Kat alle artikelen verwijderen die in de bewezenverklaring worden genoemd. Ook mag hij de komende twee jaar geen strafbaar feit plegen. Doet hij dit wel dan gaat hij minimaal 240 dagen de cel in. Het Openbaar Ministerie had ook een werkstraf van honderdtwintig uur geëist maar die straf acht de rechtbank ‘niet opportuun’.

Bommeldingen

De rechters achten bewezen dat Kat twee valse bommeldingen heeft gedaan en zich daarbij schuldig heeft gemaakt aan bedreiging, laster, smaadschrift, belediging van meerdere personen, opruiing, belaging en vernieling.

Oud-NRC-journalist Kat beschuldigt de inmiddels gepensioneerde secretaris-generaal van het ministerie van Justitie Joris Demmink al jaren van kindermisbruik. Ook deed hij bommeldingen bij het advocatenkantoor Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn en het ministerie van Justitie. Daarnaast plaatste hij een foto op het internet van een politieagent die in de ogen van Kat ‘een crimineel’ zou zijn.

Demmink

Vorig jaar werd Kat al veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van twee maanden omdat hij de gevels van het huis van Demmink had beklad.

Ook werd hij gearresteerd na doodsbedreigingen aan het adres van advocaat Jan Vlug.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.