nederland

‘Nieuwe ontlastende feiten in Deventer moordzaak’

Door Servaas van der Laan - 21 maart 2013

Experts hebben het gerechtshof verkeerd geïnformeerd bij de Deventer moordzaak. Het proces moet daarom opnieuw worden bekeken.

Dat zegt advocaat Geert-Jan Knoops die donderdag namens de voor moord veroordeelde Ernest Louwes een herzieningsverzoek indient bij de Hoge Raad, meldt de Volkskrant.

Knoops zegt vijf nieuwe feiten te willen aanvoeren die ten tijde van de veroordeling van Louwes nog niet bekend waren.

De fiscalist Louwes werd in 2003 in tweede instantie door het gerechtshof veroordeeld tot twaalf jaar cel voor de moord op zijn cliënt Jacqueline Wittenberg.

Telefoonmast

Volgens nieuw bewijs zijn er rekenfouten gemaakt bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en zat er minder DNA-materiaal op de blouse van het slachtoffer dan was gemeld.

Deze ontlastende informatie was bij het NFI bekend maar werd niet doorgegeven aan het hof.

Ook blijkt uit informatie van telefonie-experts dat de mobiele telefoon van Louwes wel degelijk contact kan hebben gemaakt met een vergelegen telefoonmast.

Dit maakt het verhaal van Louwes geloofwaardig dat hij niet in Deventer was tijdens de moord.

Deventer moordzaak

De Deventer moordzaak is een van de meest omstreden dossiers van de Nederlandse rechtspraak. Het proces moest al eens over worden gedaan omdat het aangevoerde moordwapen nooit het wapen kon zijn geweest waarmee Wittenberg om het leven is gebracht.

Op basis van DNA-bewijs werd Louwes in tweede instantie alsnog veroordeeld. De fiscalist kwam in 2009 op vrije voeten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.