nederland

OM gelast onderzoek naar identiteitsroof VU-studente

Door Servaas van der Laan - 20 maart 2013

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een officieel onderzoek ingesteld naar de vermeende identiteitsroof en de daarop volgende bedreigingen van studente van de Vrije Universiteit (VU) Natalja Laurey. Duidelijk moet worden wie eind december uit naam van de studente anti-moslimtweets rondstuurde.

Dat meldt het Amsterdamse parket aan elsevier.nl.

Door een misverstand met de politie besloot het OM aanvankelijk de zaak niet op te pakken, maar na een gesprek tussen de Officier van Justitie en de vader van Natalja Laurey gaat het OM toch over tot een strafrechtelijk onderzoek.

Het OM doet geen uitspraak over de inhoud van het onderzoek. Vermoedelijk zullen bij Twitter de gegevens van het account worden opgevraagd en worden de hoofdrolspelers in de zaak gehoord.

Ongewild racist

Natalja doet deze week in Elsevier voor het eerst in het openbaar haar verhaal over de zaak. Ze vertelt hoe onbekenden eind december op haar naam een Twitteraccount openden om daarmee racistische Tweets te versturen.

Het account kreeg aandacht doordat de berichten werden opgepikt door Ad Valvas, het weekblad van de VU. Het Twitteraccount van Ad Valvas stuurde het bericht ‘ik wordt echt misselijk van al die moslims hier op de VU’ door aan de ruim 1.300 volgers.

Reconstructie

Ook Ad Valvas-redacteur Peter Breedveld en zijn partner Hassnae Bouazza besteedden aandacht aan het account. enkele uren later werd het account weer gesloten.

Lees de volledige reconstructie van de zaak deze week in Elsevier.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.