nederland

OM niet in cassatie na vrijspraak Libiër Schipholbrand

Door Servaas van der Laan - 15 maart 2013

Ahmed al-Jeballi wordt definitief niet vervolgd voor zijn rol in het veroorzaken van de Schipholbrand. Het Openbaar Ministerie (OM) stapt niet naar de Hoge Raad om de vrijspraak van de Libiër aan te vechten.

Dat heeft het Om vrijdag laten weten.

Begin deze maand werd al-Jeballi door het gerechtshof vrijgesproken omdat zijn schuld aan de brand in het cellencomplex op Schiphol in 2005 niet kan worden bewezen. Het wegschieten van zijn peuk bestempelde het hof als ‘onvoorzichtig’ maar is strafrechtelijk niet belastend.

Vrij man

Het OM ziet te weinig aanknopingspunten in het arrest om de uitspraak voor te leggen aan de Hoge Raad. Dat betekent dat al-Jeballi, intussen uitgezet naar Libië, definitief een vrij man is.

De consequentie is ook dat de man door de Nederlandse staat schadeloos zal worden gesteld voor de periode waarin hij ten onrechte in hechtenis verbleef.

Blij man

De raadsman liet direct na het uitspreken van het arrest al weten dat zijn cliënt een schadevergoeding van ‘vele tonnen’ zal verlangen.

‘Al-Jeballi kan eindelijk aan een nieuw leven beginnen ,’ zei zijn advocaat. ‘Er loopt vandaag een hele blije man rond in Tripoli’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.